Ha hiperaktív a gyermek…

A hiperaktivitást a köztudatban gyakran a rossz gyermek, vagy neveletlen gyermek szinonimájaként tartják számon, pedig korántsem erről van szó. A betegség elsődleges tünete a figyelmi funkciók zavara. Az érintett gyerekek nem tudnak kitartóan egy dologra koncentrálni, apró, lényegtelen dolgok is könnyen elterelik a figyelmüket. Általában gyógyszerekkel kezelik őket, pedig az élelmiszerek és a viselkedés zavar között már kimutatták az összefüggést.

Hiperaktívitás

A kórkép teljes neve – figyelemhiányos hiperaktivitás zavar.

Először az 1800-as éveken határozták meg, majd az 1900-as évek elején minimális agyi károsodással magyarázták. A későbbiekben ezt nem tudták alátámasztani.

Hiperaktív gyermekeknél az első tünetek az óvodai beilleszkedésnél jelentkeznek, majd később, az iskolai évek kezdetén. Jellemzően fejletlenebb mozgáskoordinációjuk miatt több baleset éri őket, általában a szociális normákat nem tudják betartani, nem tudnak várni, mások mondandójába vágnak, sokat beszélnek spontán is, ilyenkor túl hangosak, összességében nehezen kezelhetőek. Ezek miatt válik nehézkessé a közösségekbe történő beilleszkedés, sokszor az iskola támasztotta követelményeknek sem tudnak megfelelni. Érzelmileg labilisak, gyakoriak a dühkitörések is. Ilyenkor többnyire nevelési tanácsadóhoz, szakrendelésre irányítják a „problémás” gyerekeket.

A figyelemhiánnyal járó hiperaktivitás diagnosztizálására laboratóriumi vizsgálat nem létezik, így az ilyen gyerekek élénkítő gyógyszereket kapnak. A tabletták azonban nem szüntetik meg a betegség okait, csak a tüneteket kezelik. Dr. Joseph Egger és a Müncheni Egyetem kutatói kimutatták az összefüggést a gyermekkori figyelemhiány és az ételintolerancia között.

A napi szinten fogyasztott ételekhez egyre több adalékanyagot adnak és ezek kiválthatják a figyelem hiánnyal járó betegségeket.  Az egyetemen 76 súlyos figyelem hiányban szenvedő gyermeknél tartottak szigorú hipoallergén diétát 1 hónapig. A gyermekek 82%-ánál a diéta jelentős javulást, negyedénél pedig teljes gyógyulást eredményezett és az egyéb betegségeikben is javulás következett be.

Ez a mérföldkőnek számító tanulmány bizonyította be, hogy az ételintolerancia drámaian befolyásolhatja a gyermekek viselkedését. Gyakran keveredik az ételintolerancia és az ételallergia fogalma, pedig jelentős a különbség. Az allergia esetén IgE antitesteket termel az immunrendszer, ez heves reakcióban mutatkozik meg, pl. fulladás, kiütések, nyirokcsomó duzzanat – melyek akár életveszélyes állapotot is előidézhetnek. Ezzel szemben, az ételintolerancia esetén IgG antitesteket termel az immunrendszer és a reakció idő is sokkal hosszabb. Napok, akár hetek is eltelhetnek a tünetek jelentkezése és az ételérzékenységet kiváltó élelmiszer elfogyasztása között. Így nehéz azonosítani, hogy pontosan mi okozhatja.

A FOODTEST 200+ az egyetlen olyan fehérjechip alapú ételintolerancia vizsgálat, amely néhány csepp vérből, laboratóriumi körülmények között, pontosan meghatározza az IgG antitestek arányát, számszerűen meghatározza az érzékenység mértékét.

A figyelemhiánnyal, hiperaktivitással küzdő gyermekeknek a vizsgálat alapján pontosan beállított diétás étrendre van szükségük ahhoz, hogy a zavart keltő élelmiszerek kiürüljenek a szervezetükből. A későbbiekben pedig akár fokozatosan vissza vezethetők az elhagyott ételek is.

Minden harmadik ember ételérzékeny

Tegye meg Ön is az első lépést, jelentkezzen vizsgálatunkra!

FOODTEST 200+ Home
Laboratóriumunkban alkalmazott fehérjechip alapú ételintolerancia mérés. Egyetlen, kis mennyiségű vérmintából egyidejűleg több mint 220 féle élelmiszer és élelmiszer alapanyag ellen termelt IgG antitest mennyiségét mutatja ki.

FOODTEST 200+

Magyarország első számú ételintolerancia tesztje

Laboratóriumi vizsgálat

A mérést speciális készülék segítségével laboratóriumi szakemberek végzik

Megbízható

Jelenleg nincs más olyan vizsgálat, mely több élelmiszer érzékenységet mutat ki

Ismerje meg
az ételintolerancia jellemző tüneteit

Weboldalunkon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További info

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás