Az ételérzékenység összefoglaló fogalom…

Több féle érzékenység létezik. A tünetek vagy következmények szempontjából szinte mindegy, hogy milyen ételérzékenység alakult ki. A kezelés szempontjából azonban nagyon is fontos megkülönböztetni az egyes érzékenységeket! Kialakulhat ételérzékenység azért, mert hiányzik egy enzim az emésztőrendszerből, ilyen pl. a laktózérzékenység.
Ételérzékenységnek nevezzük a cöliákiát is, amikor a bélrendszerben felszívódási probléma alakul ki.

Ételérzékenységek

Bármilyen étellel szemben kialakulhat.

Ez a két féle érzékenység gyógyíthatatlan, az egyetlen megoldást a laktózmentes, illetve gluténmentes étrend jelenti.
Ugyanakkor ételérzékenységről beszélünk akkor is, ha a bélflóra egyensúlybomlása miatt a tápcsatorna nem képes az egyes élelmiszerek lebontására. Ilyenkor a részben megemésztetlen fehérjék a véráramba kerülnek, melyre az immunrendszer IgG antitestek termelésével válaszol.

Ezek az antitestek összekapcsolódnak a megemésztetlen fehérjékkel és gyulladásos folyamatokat indítanak el a szervezetben. Ez az úgynevezett IgG mediált ételintolerancia. A rossz hír, hogy ez bármilyen étellel szemben kialakulhat, a jó hír, hogy kezelhető és nem kell egy életre lemondani a kedvenc falatokról.” Meg kell azonban különböztetnünk az allergiától és az ún. enzimhiányos ételintoleranciától

Ismerje meg
a leggyakoribb ételérzékenységeket