A titokzatos IBS…

a leggyakoribb bélrendszeri megbetegedés, melynek hátterében semmilyen szervi elváltozás nincs, a bélcsatorna mégsem látja el megfelelően a feladatát.  Az IBS-től szenvedők gyakran kénytelenek elfogadni, hogy a diagnózison ez áll: „ismeretlen eredetű”. Pedig a súlyos hasi panaszok megfelelő táplálkozással enyhíthetők.

IBS

Az Irritábilis bélszindróma.

Az IBS hátterében álló okokat nehéz meghatározni, mivel szervi gondok, elváltozások nincsenek.

Így általában a stresszt, a szorongást, mozgásszegény életmódot és egészségtelen étkezést teszik felelőssé a tünetek megjelenéséért. Az elmúlt évtizedben végzett kutatások azonban azt is igazolták, hogy a panaszokat ételintolerancia is okozhatja és a megfelelő ételek kizárásával megszüntethetők, vagy mérsékelhetők a tünetek.

Az IBS jellemző tünetei közé tartozik a görcsös hasi fájdalom, puffadás, székrekedés, hasmenés, rossz közérzet, gyomorbántalmak.  Bélrendszer nem megfelelő működése miatt a táplálék lebontása és hasznosítása sem megfelelő, ezért általában az érintettek jelentősen lefogyhatnak és az immunrendszerük is legyengül. Egyes adatok szerint a panaszok minden ötödik embernél jelentkezhetnek, leggyakrabban a 35 év alatti nőknél.

A stresszt az IBS leggyakoribb kiváltó okaként tartják számon, mégsem tehető felelőssé önmagában a tünetek megjelenéséért. A betegek hiába próbálkoznak a stressz csökkentésével és sajátítanak el különböző technikákat kezelésére, ha a probléma forrása valójában a táplálkozásukban keresendő. Angliai orvosok 150 beteg részvételével vizsgálták az ételintolerancia mérésen alapuló diéta eredményeinek értékelését. A résztvevők egy része 3 hónapon keresztül elhagyott minden olyan élelmiszert, amely a mérések szerint IgG antitest termelést eredményezett, azaz ételintoleranciát okozott. A diétát tartó csoport tagjainál a tünetek jelentősen enyhültek, de ismét visszatértek a panaszok, amint fogyasztani kezdték a kérdéses élelmiszereket.

Az Irritábilis Bélszindrómával diagnosztizált betegek gyakran próbálkoznak különböző diétákkal, kísérletezéssel azonban nagyon nehéz meghatározni, hogy mely ételre hogyan reagál a szervezet, hiszen az ételérzékenység esetén is napok, hetek telhetnek el az adott élelmiszer elfogyasztása és a tünetek jelentkezése között.

Tényleges javulást tehát csak akkor várhatunk, ha pontosan ismerjük, mely ételeket kell kerülnünk. Az ételintolerancia méréssel egyszerűen, néhány csepp vérből meghatározható, hogy milyen ételekre érzékeny a beteg. Az állapotjavuláshoz, az IBS tüneteinek enyhítéséhez pedig már csak a megfelelő diétát kell kialakítani.

Minden harmadik ember ételérzékeny

Tegye meg Ön is az első lépést, jelentkezzen vizsgálatunkra!

FOODTEST 200+ Home
Laboratóriumunkban alkalmazott fehérjechip alapú ételintolerancia mérés. Egyetlen, kis mennyiségű vérmintából egyidejűleg több mint 220 féle élelmiszer és élelmiszer alapanyag ellen termelt IgG antitest mennyiségét mutatja ki.

FOODTEST 200+

Magyarország első számú ételintolerancia tesztje

Laboratóriumi vizsgálat

A mérést speciális készülék segítségével laboratóriumi szakemberek végzik

Megbízható

Jelenleg nincs más olyan vizsgálat, mely több élelmiszer érzékenységet mutat ki

Ismerje meg
az ételintolerancia jellemző tüneteit