Autizmus és az ételintolerancia

Rainman/Esőember. Egy a szórakoztató ipar által készített film, amely érthetően mutatja be az autizmust. Az Oscar-díjas filmklasszikus néhány évtizede egy igen ritka kórképet ábrázolt. Akkor valóban, 10 ezer baba közül 1 született autizmussal, ma már sajnos minden 68-dik ember ilyen problémával küzd.

Az autisták korábbi pszichológiai jellemzések szerint olyanok, mintha üvegbúra alatt élnének. Nincs valódi kapcsolatuk a külvilággal, nem képesek átlátni mások gondolkodásának és viselkedésének okát, inkább a tárgyak érdeklik és nem az emberek. Az őt körülvevő dolgok és szokások állandósága fontos számukra. Kommunikációs és szocializációs problémáik vannak. A környezet vagy a napi rutin megváltozása akár dührohamot is kiválthat belőlük.

Az elmúlt 30-40 évben komoly mértékben nőtt az autizmussal-spektrum zavarral diagnosztizáltak száma, így a kutatások, a betegség okainak, kezelésének megfejtése is előtérbe került.

Persze az autizmussal élők között is nagyon sok különbség fedezhető fel. Míg korábban az orvosok úgy vélték, hogy örökletes idegrendszeri rendellenességről van szó, ma már tudjuk, hogy több egyéb tényező is okozhatja.

Új megközelítéssel kezeli az autizmust dr. Natasha Cambpell-McBride brit neurológus és táplálkozáskutató. A korábbi felfogással szemben ő azt állítja, hogy a betegség megfelelő étrenddel kezelhető, esetenként akár gyógyítható is. A doktornő saját gyermekéért küzdve bizonyította be az ételintolerancia és azt autizmus közötti szoros összefüggést.

Világszerte 67 millió autizmussal érintett ember él, Magyarországon körülbelül 50-60 ezer. Nagy-Britanniában például minden osztályban van 1-3 hiperaktív gyerek, némelyiküknél ez figyelemzavarral is párosul. A gyerekek 10 százaléka diszlexiás, 10-20 százaléka ekcémás, ötöde allergiás és minden nyolcadik asztmás.

Ezek a rendellenességek legtöbb esetben közvetlen és kimutatható kapcsolatban állnak az emésztőrendszerrel és az elfogyasztott élelmiszerekkel, összetevőkkel. Dr. Natasha Campbell  megállapította, hogy ezekben a gyerekekben közös, hogy emésztési rendellenességektől: puffadástól, hasmenéstől, székrekedéstől, bélgörcstől, refluxtól, hányástól is szenvednek, vagyis a két terület összefügg: a psziché egyensúlyát nagyban befolyásolja az emésztőrendszer állapota.

Ha a bélflóra sérül, az az egész immunrendszer egyensúlyát megzavarhatja, gyengül a védekezőképesség is. Ezenkívül az ételeket is csak részben bontja le. Az emésztetlen fehérjék így a véráramba kerülnek és az immunrendszert IgG antitestek termelésére késztetik – ez az IgG alapú ételintolerancia, mely súlyosbítja és előidézheti az autizmus tüneteit.

Több mint 220 féle ételérzékenységet vizsgál a FOODTEST 200+, melyhez elegendő néhány csepp ujjbegy vér is!

 

Rólunk:

FOODTEST.HU
Ételintolerancia Központ

Laboratóriumunk elhivatott az ételintolerancia felderítésében és hatékony kezelésben. Kollégáink sok éves tapasztalattal, magas szakmai tudással dolgoznak azért, hogy Ön és családja a megmagyarázhatatlan egészségügyi panaszokra is választ és megoldást kapjon.

FOODTEST 200+

Magyarország első számú ételintolerancia tesztje

Laboratóriumi vizsgálat

A mérést speciális készülék segítségével laboratóriumi szakemberek végzik

Megbízható

Jelenleg nincs más olyan vizsgálat, mely több élelmiszer érzékenységet mutat ki