A titokzatos IBS…

a leggyakoribb bélrendszeri megbetegedés, melynek hátterében semmilyen szervi elváltozás nincs, a bélcsatorna mégsem látja el megfelelően a feladatát.  Az IBS-től szenvedők gyakran kénytelenek elfogadni, hogy a diagnózison ez áll: „ismeretlen eredetű”. Pedig a súlyos hasi panaszok megfelelő táplálkozással enyhíthetők.

IBS

Az Irritábilis bélszindróma.

Az IBS hátterében álló okokat nehéz meghatározni, mivel szervi gondok, elváltozások nincsenek.

Így általában a stresszt, a szorongást, mozgásszegény életmódot és egészségtelen étkezést teszik felelőssé a tünetek megjelenéséért. Az elmúlt évtizedben végzett kutatások azonban azt is igazolták, hogy a panaszokat ételintolerancia is okozhatja és a megfelelő ételek kizárásával megszüntethetők, vagy mérsékelhetők a tünetek.

Az IBS jellemző tünetei közé tartozik a görcsös hasi fájdalom, puffadás, székrekedés, hasmenés, rossz közérzet, gyomorbántalmak.  Bélrendszer nem megfelelő működése miatt a táplálék lebontása és hasznosítása sem megfelelő, ezért általában az érintettek jelentősen lefogyhatnak és az immunrendszerük is legyengül. Egyes adatok szerint a panaszok minden ötödik embernél jelentkezhetnek, leggyakrabban a 35 év alatti nőknél.

A stresszt az IBS leggyakoribb kiváltó okaként tartják számon, mégsem tehető felelőssé önmagában a tünetek megjelenéséért. A betegek hiába próbálkoznak a stressz csökkentésével és sajátítanak el különböző technikákat kezelésére, ha a probléma forrása valójában a táplálkozásukban keresendő. Angliai orvosok 150 beteg részvételével vizsgálták az ételintolerancia mérésen alapuló diéta eredményeinek értékelését. A résztvevők egy része 3 hónapon keresztül elhagyott minden olyan élelmiszert, amely a mérések szerint IgG antitest termelést eredményezett, azaz ételintoleranciát okozott. A diétát tartó csoport tagjainál a tünetek jelentősen enyhültek, de ismét visszatértek a panaszok, amint fogyasztani kezdték a kérdéses élelmiszereket.

Az Irritábilis Bélszindrómával diagnosztizált betegek gyakran próbálkoznak különböző diétákkal, kísérletezéssel azonban nagyon nehéz meghatározni, hogy mely ételre hogyan reagál a szervezet, hiszen az ételérzékenység esetén is napok, hetek telhetnek el az adott élelmiszer elfogyasztása és a tünetek jelentkezése között.

Tényleges javulást tehát csak akkor várhatunk, ha pontosan ismerjük, mely ételeket kell kerülnünk. Az ételintolerancia méréssel egyszerűen, néhány csepp vérből meghatározható, hogy milyen ételekre érzékeny a beteg. Az állapotjavuláshoz, az IBS tüneteinek enyhítéséhez pedig már csak a megfelelő diétát kell kialakítani.

Minden harmadik ember ételérzékeny

Tegye meg Ön is az első lépést, jelentkezzen vizsgálatunkra!

FOODTEST 200+ Home
Laboratóriumunkban alkalmazott fehérjechip alapú ételintolerancia mérés. Egyetlen, kis mennyiségű vérmintából egyidejűleg több mint 220 féle élelmiszer és élelmiszer alapanyag ellen termelt IgG antitest mennyiségét mutatja ki.

FOODTEST 200+

Magyarország első számú ételintolerancia tesztje

Laboratóriumi vizsgálat

A mérést speciális készülék segítségével laboratóriumi szakemberek végzik

Megbízható

Jelenleg nincs más olyan vizsgálat, mely több élelmiszer érzékenységet mutat ki

Ismerje meg
az ételintolerancia jellemző tüneteit

Weboldalunkon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További info

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás