Nem cöliakiás gluténérzékenység
Non Celiac gluten sensitivity (NCGS)
Egyre gyakrabban találkozhatunk környezetünkben a nem cöliakiás gluténérzékenység (NCGS )tüneteivel küzdő személyekkel. Esetükben gabona termék fogyasztása után közvetlenül, rendkívül kellemetlen tünetek alakulnak ki.
Panaszaik hasonlóak a cöliakiban szenvedők tüneteivel. Hosszú ideje fennálló hasfájás, puffadás, hasmenés, fáradékonyság, izületi fájdalmak, kínzó fejfájás (migrén), idegrendszeri tünetek kivizsgálást igényelnek
Javasolt gasztroenterológus felkeresése, aki a tünetek alapján, amennyiben indokoltnak látja a cöliakia kivizsgálásának protokollját elvégzi. Kivizsgálás nélkül kifejezetten veszélyes gluténmentes étkezésbe kezdeni, mert nem derül ki az esetleges vékonybél károsodás, a cöliakiához társuló betegségek ( pajzsmirigy, cukorbetegség ) kezeletlenek maradnak.
Az NCGS diagnózisa a cöliakia, gabona allergia kizárása után állítható fel.
Nem cöliakiás gluténérzékenységben szerológia vizsgálattal nem igazolható a cöliakia, bélbiopsia során vékonybél károsodás nem látható. A tünetek azonban elmúlnak a gluténmentes étkezés hatására, a glutén tartalmú élelmiszerek visszaterhelése esetén a panaszok újra megjelennek.
Mégis kevesen tudják, hogy milyen súlyos bőrproblémákat okozhat az ételintolerancia! Azok az ételek, amelyeket nem tud maradéktalanul lebontani az emberi szervezet, különböző kellemetlen tüneteket produkálnak! Ez azonban nem az ételektől függ, hanem az emberi szervezettől. Nincs általánosság, az ételérzékenység egyénenként változó, számos összetevő vagy alapanyag fehérjéi okozhatják a panaszokat. Ami az egyik ember számára életerőt, táplálékot jelent a másik számára ekcémás, bőrgyulladásos panaszokat is okozhat