Az ételintolerancia okai
Enzim defektus
Az elfogyasztott ételt enzimek bontják le, szervezetünknek a fehérjék előállításához a táplálék teljes megemésztése szükséges. Az emésztő enzimek alacsony mennyisége vagy hiánya ahhoz vezet, hogy a táplálék csak részben bomlik le és olyan nagyobb komponensek maradnak vissza, melyek nem képesek az emésztőrendszerben felszívódni. Az emésztetlen táplálék ozmotikus hatása révén folyadék és sófelszívódási gondokat okoz, illetve a belekben lévő baktériumok nagyfokú gázképződés közben bontják azt, puffadást, hasi görcsöket okozva.
Gyógyszerek, tartósítószerek
Egyesek nehezebben tudják semlegesíteni vagy erősebben reagálnak bizonyos szerekre (szalicilátok, szulfitok, hisztamin)
Toxikus komponensek
Számos élelmiszer tartalmaz természetesen előforduló toxikus komponenseket, melyek megzavarhatják az emésztőrendszert. Például a nem eléggé megfőzött bab lektineket tartalmaz, melyek toxikus hatásuk révén ételintoleranciához vezethetnek.
Az ételintolerancia legyőzhető, tegye meg Ön is az első lépést!
Mi az ételintolerancia?
Az ételintolerancia lényegében bizonyos ételekre kapott abnormális reakció, mely számos módon nyilvánulhat meg. Számos különböző mechanizmus eredménye lehet, azonban a FOODTEST.hu Ételintolerancia Központ azok iránt az ételintoleranciák iránt érdeklődik, melyek immunválasz következményeként alakulnak ki (pl. IgG antitestek termelődnek) és olyan teszteket fejlesztett ki, melyek ilyen antitestek jelenlétét mutatják ki ujjbegy vérmintából. Számos más olyan mechanizmus létezik, melyben nem az immunrendszer játssza a szerepet.
Tipikus példák ezekre:
- Enzim elégtelenség/hiány – laktáz hiány szerepe a tejcukor intoleranciában (puffadással, hasmenéssel, hasi fájdalommal jár)
- Kemikália / gyógyszer érzékenység – MSG (monosodium-glutamate, nátrium glutamát) a kínai ételekben (fejfájás, verítékezés, szédülés)
- A szárított gyümölcsökben és zöldségekben, a borban, sörben lévő szulfitok (asztmás tünetek)
- Erekre ható (értágító) aminok, mint a fenil-etilamin a csokoládéban és a vörösborban (migrén)
Számos tünet összefüggésbe hozható az ételintoleranciával, s mivel a tünetek később alakulnak ki, nehéz megállapítani, hogy melyik étel okozza a problémát, emiatt az IgG antitest teszt elvégzése nagyon értékes.
- Arthritis, fibromyalgia, izületi fájdalom
- Asztma
- Szorongás, depresszió
- Autoimmun betegségek
- Figyelem hiány, hiperaktivitás (ADHD: attention deficit hyperactivity disorders)
- Ágyba vizelés és krónikus hólyagfertőzések
- Bélproblémák (colitis, IBD, IBS, szorulás, hasmenés, puffadás, hasi fájdalom, flatulencia,)
- Krónikus légúti tünetek (fulladás/ bronchitis)
- Sötét karikák vagy duzzanat a szemek körül
- Kimerültség
- Fejfájás vagy migrén
- Álmatlanság, letargia, “ködösség”
- Myalgiás Encephalomyelitis / Krónikus Kimerültség Szindróma
- Szívdobogásérzés
- Állandó köhögés, hurut
- Arc melléküreg gyulladás
- Bőrbetegségek (ekcéma, bőrpír, pattanás)
- Víz visszatartás
- Súlyfelesleg problémák