
Akinek ekcémás, gyulladt bőrfelülete, pattanásai, kiütései vannak, nagyon jól ismeri a problémát:
Kellemetlen, viszket, ég, szárad vagy enyhébb fájdalmat is okoz. A téli hónapokban a hosszú, meleg ruhák eltakarják és védik is az érzékeny bőrfelületeket, de minél közelebb a nyár, annál lengébb öltözéket választunk. Ilyenkor nem csak esztétikai okok miatt zavaró a gyulladt bőr – bár az sem elhanyagolható ok – hanem azért is, mert a napsütésnek, pornak és strandnak kitett problémás bőrt még több irritáció éri, súlyosbítva a korábbi tüneteket.
Így aki bőrproblémákkal küzd, sajnos nagyon is tudja, hogy egy kora nyári túrázás, vagy egy strandolás is sok kellemetlenséggel járhat.
A bőrgyógyászat és a natúrkozmetikumok gyártói ugyanazon problémára általában teljesen ellenkező kezelést javasolnak. Az orvosi szféra többnyire szteroid tartalmú kenőcsöket, krémeket ad a bőrgondokra, míg a természetgyógyászati ágazat inkább natúr szappanokat, bőrápolókat javasol. A szerencsésebbek egy-egy kezelés után elbúcsúzhatnak a bőrproblémáktól, ám a nagy többség számára ezek csak ideiglenes megoldások, mert a bőrgyulladás, ekcéma időről-időre visszatér.
Amiről viszont gyakran megfeledkezünk, épp az, amit nagyanyáinktól tanulhattunk. Őseink pontosan tudták, hogy egy belső probléma megjelenik a külsőnkön, az arcunkon, a szemeinken, a bőrünkön. Hiszen a bőrünk nem csak a legnagyobb méretű szervünk, fontos funkciója, hogy a szervezetünket védje a külső behatásoktól és méregtelenítsen.
Funkciójának betöltéséhez a többrétegű bőr legfelső rétege folyamatosan megújul, amelyhez természetesen a mélyebb réteget és az egész szervezetünket felhasználja. Így tehát érthető, ha a testünkben felhalmozódott méreganyagok, nehézfémek, zsír vagy bármi más megjelenik valamilyen formában a bőr felszínén is. Vagyis azok az ételfehérjék is okozhatnak panaszokat, amelyeket az emésztőrendszerünk nem tud megfelelően lebontani.
Az ételérzékenység egyik gyakori tünete a bőrgyulladás, ekcéma, egyéb bőrproblémák.
Az ételintoleranciának több fajtája létezik, tünetei is egyénenként változóak. Ez elsősorban az adott ember szervezetétől függ. Van, aki számos ételre érzékeny, de nincs panasza, és van olyan, aki csak egy-két ételt nem tolerál, mégis halmozódnak a tünetei.
Így tehát azt sem lehet kijelenteni, hogy a bőrproblémákat tipikus élelmiszerek okozzák. Hogy ki milyen élelmiszerre érzékeny, egyénenként változik, melyet elsősorban ételintolerancia vizsgálattal célszerű megállapítani.
Amint kiderül, mely ételek okozzák a panaszokat, egy eliminációs diétával megszabadulhatunk a bőrgondoktól. Nem kell egy életen át nélkülözni a gondot okozó élelmiszereket, a megfelelő diéta és az emésztőrendszer regenerálása után fokozatosan visszaépíthetők az étrendben a korábban elhagyott ételek is. Mindeközben pedig örökre megszabadulhatunk a bőrgyulladástól, ekcémától.






Mi az ételintolerancia?
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Adatvédelem
Sajtómegjelenések
Általános Szerződési Feltételek
Működési engedély
Kapcsolat
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
Fax: +36 1 226 2064
E-mail: info@foodtest.hu
