Közismerten egzotikus, déli gyümölcsként tartjuk számon a kivit, pedig Dél-Kínából származik. Az első feljegyzések csak az 1900-as évek elején jelentek meg, ahogy az első kivi magok is Új-Zélandon.
A tojás alakú, kívül szőrös, belül zöld színű gyümölcs Kúszónövény, leginkább a szőlőhöz hasonlítanak a „kivi tőkék”. A bizonyára több évszázados történetéről szinte semmit sem tudni. Egyes feljegyzések szerint egy ifjú tanárnő vitte magával Kínából Új-Zélandra, aki egy aprócska, repülni nem tudó madárkáról, a kiwi-ről nevezte el a gyümölcsöt. Más legendák szerint azonban egy san-francisco-i kereskedő keresztelte el a szőrös bogyót kivinek.
Akárhogy is történt, ma is kiviként ismerjük, a jellegzetes íze és illata mellett pedig igen fontos tápanyagtartalma is van.
A rostdús gyümölcs bizonyítottan hatékony a cukorbetegség megelőzésében, nagyon fontos vitaminokat: A-, B-, C- és K-vitamint is tartalmaz. Természetes antioxidáns, karotinoid, polifenol, klorofill, glutation, valamint pektin tartalmú, de nem elhanyagolható a kálium tartalma sem.
Az influenzás, náthás időszakban az egyik legjobb C-vitamin forrás! 10 dkg kivi tartalmazza egy felnőtt napi C-vitamin szükségletét. Segít a rákos sejtek kialakulásának megakadályozásában, a szürkehályog egyik legszívósabb ellenfele, hígítja a vért, ezáltal az érrendszeri betegségek megelőzésében is hatékony.
Ugyanakkor a kivi apró magjai ritkán allergiás reakciót válthatnak ki, és ennél is ritkábban, mégis előfordulhat, hogy ételintoleranciát okoz.
Mi az ételintolerancia?
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Adatvédelem
Sajtómegjelenések
Általános Szerződési Feltételek
Működési engedély
Kapcsolat
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
Fax: +36 1 226 2064
E-mail: info@foodtest.hu