
Alapvető különbség a sportolók és az átlagember táplálkozása között, hogy a rendszeres edzés megköveteli a többlet energia-bevitelt. Ez azonban sokkal bonyolultabb annál, mintsem hogy az étkezések számát, illetve az elfogyasztott ételek mennyiségét növelnénk.
A sportosan aktív életet élők és főleg az élsportolók teljesítménye több tényezőtől függ. A konkrét edzésterv mellett kiemelt szerepe van a megfelelő táplálkozásnak, folyadékfogyasztásnak. Az étrend kialakításánál sok szempontot kell figyelembe venni: az elégetett kalóriát, ennek megfelelően a bevitt fehérje-zsír és szénhidrát arányok betartását. Egyes sportágak esetében a versenyző súlya is nagyon fontos, illetve meghatározott. A sok szempont mellett pedig arról sem szabad megfeledkezni, hogy az esetleges ételérzékenység hogyan befolyásolja a sportteljesítményt.
Amerikában és a Nyugat-Európai országokban már több évtizede is felismerték, hogy étrend és a sportteljesítmény szorosan összefügg. A 2000-es évek elején ez a szemlélet a magyar sportolók körében is elterjedt, ma pedig már a felkészülés részévé vált a gondosan megtervezett étrend.
Az aktív versenyzők, sportolók életében a személyre szabott étrend szinte elengedhetetlen tehát, ám annak összeállításakor minden tényezőt figyelembe kell venni. Azt ugyanis csak kevesen tudják, hogy az ételérzékenység az egészséges életmód és helyes táplálkozás ellenére is kialakulhat.
Természetesen vannak általánosan felállított, alkalmazott és többnyire elfogadott szabályok a versenyzők étrendjével kapcsolatban is, de igazán személyre szabott valóban csak akkor lehet, ha vizsgáljuk azt is, hogy mely ételre hogyan reagál a szervezete.
Az ételintolerancia az általános közérzetet negatív irányba befolyásolja, különböző panaszokat, tüneteket okozhat, így például emésztési gondokat, bőrproblémákat, súlyfelesleget vagy súlyvesztést, fejfájást, kimerültséget stb. Mindezek egy átlagember esetében is rontják az életminőséget, a nagyobb igénybevételnek kitett sportolókat pedig kifejezetten akadályozhatja abban, hogy a kitűzött céljaikat elérjék.
Több féle ételintolerancia okozhat panaszokat, így előfordulhat laktóz érzékenység, cöliákia vagy IgG mediált ételintolerancia is. Az első két esetben a tudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan, életre szóló problémával állunk szemben. Csak egy megoldás létezik: laktózmentes termékek, illetve cöliákia esetén gluténmentes ételek fogyasztása. Az IgG mediált ételintolerancia esetén azonban kezelhető a kialakult érzékenység, megfelelő diétával és bélregenerálással. Persze ez nem egyszerű egy élsportoló életében az egyébként is sok szempont alapján összeállított étrend esetén, de megéri!
A FOODTEST 200+ vizsgálattal egyszerűen kimutatható, hogy mely ételek okozzák a panaszokat. Ezek elhagyása után már 2-3 héttel érezhető a pozitív változás. A megfelelő eliminációs diéta után pedig fokozatosan visszaépíthetők az étrendbe a korábban gondot okozó élelmiszerek is.
Az aktív versenyzők, sportolók életében tehát nem elegendő „egészségesen élni, étkezni” – számukra nagyon fontos, hogy ne küzdjenek felderítetlen ételintoleranciával, hisz úgy előfordulhat, hogy a jól megtervezett étrenddel ellenkező hatást érnek el. Az IgG alapú ételintolerancia azt jelenti, hogy a fehérjéket csak részben bontja le a bélrendszer, így azokat nem is hasznosítja a szervezet. Ugyanakkor komoly panaszokat okoznak a véráramba kerülve, miután az immunrendszer IgG antitestekkel reagál rájuk.
Igényelje otthoni vérvételi készletünket, derítse ki, hogy az Ön szervezete mely ételeket nem tolerálja!
























Mi az ételintolerancia?
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Adatvédelem
Sajtómegjelenések
Általános Szerződési Feltételek
Működési engedély
Kapcsolat
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
Fax: +36 1 226 2064
E-mail: info@foodtest.hu
