A szokatlan leletképnek kémiai okai vannak. A tesztben található összes eredmény az adott élelmiszer fehérjéinek vizes kivonata ellen termelődött IgG típusú ellenanyagokat mutatja ki. Kivétel ez alól a gliadin (glutén). Ez a fehérje ugyanis csak alkoholban oldódik, így alkoholos kivonat formájában került a tesztbe.
Ez azt is jelenti, hogy a „búza”, „durumbúza”, „tönkölybúza”, „rozs”, „árpa”, „zab” minden egyéb fehérjét tartalmaz, ami az adott gabonafélében van kivéve a gliadint (glutént).
Ezért lehetséges pl., hogy a búza pozitív, a gliadin negatív. Ez egyben azt is jelenti, hogy Ön nem lisztérzékeny. Ilyenkor i tanácsos a „közeli rokon” gabonákat (pl. búza pozitivitása esetén tönkölybúza, durumbúza) kerülni a 3 hónapos diéta alatt.
Amennyiben a gliadin pozitív, a lisztérzékenység bizonyítására, ill. kizárására további teszt [szöveti transzglutamináz IgA és IgG (tTG IgA és tTG IgG)] elvégeztetése javasolt. Ha ez utóbbi negatív, elegendő 3 hónapig tartó szigorú gluténmentes diétát [azaz gliadin tartalmú gabonaféléket (búza, durumbúza, tönkölybúza, árpa, rozs, zab) tartalmazó ételeket kerülni kell] tartani. Ha a lisztérzékenység (glutén-intolerancia, coeliakia) beigazolódik, az egész életen át tartó gluténmentes étrend szükséges.
Mi az ételintolerancia?
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Adatvédelem
Sajtómegjelenések
Általános Szerződési Feltételek
Működési engedély
Kapcsolat
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
Fax: +36 1 226 2064
E-mail: info@foodtest.hu