https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2017/08/pexels-photo-9.jpg
1281
1920
Horváth Tamás
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2016/10/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2017-08-14 09:35:232017-08-14 09:36:03Tévhitek és tények az ételintoleranciával kapcsolatbanNem, a FOODTEST 200+ nem vizsgál hisztamin intoleranciát.
A „hisztamin érzékenység” esetén nem a hisztamin szintet mérik, hanem a hisztamint lebontó enzim (DAO) aktivitás szintjét [ez a vizsgálat pl. a Synlab/Laboratórium Kft. Klinikai Kémiai Laboratóriumánál hozzáférhető] – amennyiben ez csökkent, allergia-szerű tünetek alakulhatnak ki.
Maga a hisztamin a szervezetben a legnagyobb mennyiségben a hízósejtekben és a bazofil sejtekben termelődő és raktározódó vegyület. Ha a tároló sejtekből felszabadul az immunrendszer védelmi részeként a gyulladás kialakulásában van szerepe. Ezt a jelenséget azonban nem csak a kórokozók és a gyulladásos reakciók idézhetik elő, hanem számos külső tényező: fizikai vagy pszichés stressz, illetve élelmiszerek és gyógyszerek is, tehát számos olyan inger, amelyet a test potenciálisan veszélyesnek érzékel.
Leegyszerűsítve tehát hisztamin intolerancia akkor alakul ki, ha a bélfalban található DAO nevű enzim működése csökken, akár örökletes tényezők, akár betegség miatt – és így mennyiségű hisztamin szabadul fel, mely különböző tüneteket okoz. Mivel a hisztamin jellemzően a simaizomból felépülő szervekben izom összehúzódást vált ki, így elsősorban a légutakban, a gyomor és bélrendszerben, illetve a méhben okozhat gondokat.
Bár az étel-érzékenységtől eltérő módon és okok miatt alakul ki a hisztamin intolerancia, mégis összefüggésben lehet az étkezéssel. Egyes élelmiszerek magas hisztamin tartalma ugyanis súlyosbíthatja a tüneteket. Általában minél hosszabb ideig érlelt vagy erjesztett az élelmiszer, annál magasabb lehet a hisztamin tartalma, ennek oka, hogy az érlelés, tárolás során szabad aminosavak szabadulnak fel az ételekből, amit bizonyos baktériumok és élesztőgombák hisztaminná alakítanak át.
Magas hisztamin tartalmúak például az érett sajtok, savanyúságok, borok, feldolgozott füstölt húsok, halak és konzervek, illetve a nem megfelelő élelmiszeripari feldolgozás miatti szennyezett ételek.
Alacsony hisztamin tartalmúak például a friss húsok, friss hal, friss zöldségek, gyümölcsök, friss tejtermékek és a fagyasztott zöldségek is.
A hisztamin felszabadulását vagy a DAO enzim csökkenését gyógyszerek is okozhatják, így például az izomlazítók, nem szteroid gyulladás csökkentők (acetyl-szalicilsav, morfium), egyes vérnyomáscsökkentők, antibiotikumok és köptetők.
Bár a FOODTEST 200+ nem vizsgál hisztamin intoleranciát, de ezen érzékenység leküzdése hasonló elven működik, mint az IgG alapú ételintolerancia. Alapja a következetes, szigorú, hisztamin mentes diéta. Ez kiegészíthető antihisztamin készítmények szedésével, de a diéta nem helyettesíthető gyógyszerekkel és étrend kiegészítőkkel.
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2017/08/pexels-photo-9.jpg
1281
1920
Horváth Tamás
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2016/10/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2017-08-14 09:35:232017-08-14 09:36:03Tévhitek és tények az ételintoleranciával kapcsolatban
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2017/05/36801155_ml.jpg
1050
1788
Horváth Tamás
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2016/10/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2017-05-09 16:03:212017-05-17 06:15:18Bőrproblémák, ekcéma, kiütések
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2017/05/48712087_l.jpg
1672
2508
Horváth Tamás
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2016/10/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2017-05-09 15:33:412017-05-17 06:13:02Elhízás, súlyprobléma
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2017/03/foodtest_tudtae.jpg
550
1920
Horváth Tamás
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2016/10/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2017-03-08 20:33:052018-07-26 13:51:02A 11 legfontosabb tudnivaló ételintolerancia gyanú esetén!
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2017/03/baked-goods-1846460_1920.jpg
1279
1920
Horváth Tamás
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2016/10/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2017-03-08 19:04:002017-03-08 19:04:00Ha a nádcukor pozitív, a répacukrot is érdemes kerülni?
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2017/03/salad-791891_1920.jpg
1280
1920
Horváth Tamás
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2016/10/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2017-03-08 19:01:192017-03-08 19:01:19Mennyi idő múlva lesz a FOODTEST pozitivitás negatív?
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2017/03/sniff-1768463_1920.jpg
1440
1920
Horváth Tamás
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2016/10/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2017-03-08 18:59:502017-03-08 18:59:50Milyen betegséget vizsgál a FOODTEST 200+?
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2017/03/egg-944495_1920.jpg
1280
1920
Horváth Tamás
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2016/10/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2017-03-08 18:58:192017-03-08 18:58:19Milyen intoleranciát mér a FOODTEST 200+?
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2017/02/mushrooms-756406_1920.jpg
1271
1920
Horváth Tamás
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2016/10/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2017-02-25 17:54:212017-02-25 17:54:21Minden gombát kerülni kell, ha pozitív lett az eredmény?
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2017/02/drink-1818550_1920.jpg
1280
1920
Horváth Tamás
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2016/10/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2017-02-25 17:53:522017-02-25 17:53:52Kimutatja-e a FOODTEST 200+ a laktózintoleranciát?
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2017/02/salad-374173_1920.jpg
1280
1920
Horváth Tamás
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2016/10/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2017-02-21 18:24:082017-02-21 18:24:08Hosszabb diéta után mennyi idő szükséges, hogy a pozitív eredmények megmutatkozzanak?
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2017/02/corn-on-the-cob-1690387_1920.jpg
1280
1920
Horváth Tamás
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2016/10/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2017-02-19 19:38:232017-02-19 19:38:23Hogy lehet, hogy a kukorica negatív, de a puliszka pozitív?
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2017/02/red-wine-1433498_1920.jpg
1280
1920
Horváth Tamás
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2016/10/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2017-02-17 10:20:172017-02-17 15:53:57Vizsgálja-e a FOODTEST 200+ a hisztamin érzékenységet?
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2017/02/brandy-585796_1920.jpg
1280
1920
Horváth Tamás
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2016/10/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2017-02-16 19:50:252017-02-17 15:52:02Vizsgálja-e a FOODTEST 200+ az alkohol intoleranciát?
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2017/02/poppy-794937_1920.jpg
1440
1920
Horváth Tamás
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2016/10/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2017-02-15 09:50:302017-02-15 09:50:30Érzékeny lehetek-e a mákra? Nincs a tesztben!
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2017/02/drink-1077118_1920.jpg
1440
1920
Horváth Tamás
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2016/10/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2017-02-14 14:58:392017-02-17 15:57:04Nem fogyasztok kóla dió termékeket, mégis pozitív, hogy lehet ez?
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2017/02/barley-872000_1920.jpg
1271
1920
Horváth Tamás
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2016/10/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2017-02-13 17:38:392017-02-17 15:57:39Miért szerepel külön a gliadin a FOODTEST-ben?
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2017/02/jar-1825274_1280.jpg
853
1280
Horváth Tamás
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2016/10/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2017-02-12 12:05:272017-02-12 12:05:27Hogy lehet pozitív olyan élelmiszer, amit még soha nem fogyasztottam?
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2017/02/running-573762_1280.jpg
851
1280
Horváth Tamás
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2016/10/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2017-02-12 12:04:102017-05-09 15:44:26Az ételérzékenység befolyásolja a sportteljesítményt
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2017/02/the-malt-377032_1920.jpg
1440
1920
Horváth Tamás
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2016/10/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2017-02-10 15:43:032017-02-17 15:58:15Miért került a maláta külön a FOODTEST-be?
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2017/02/newborn-1400757_1920.jpg
1280
1920
Horváth Tamás
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2016/10/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2017-02-09 15:21:232017-02-09 15:22:06Csecsemőnél érdemes-e elvégezni a FOODTEST 200+ vizsgálatot?
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2017/02/food-823607_1920.jpg
1276
1920
Horváth Tamás
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2016/10/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2017-02-08 15:31:082017-02-17 15:58:51A sikeres fogyókúra titka
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2017/01/ficaria-verna-850737_1920.jpg
1440
1920
Horváth Tamás
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2016/10/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2017-01-26 19:13:452017-02-17 16:00:29Kora tavaszi gyógyító szépség
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2017/01/kiwifruit-400143_1920.jpg
1280
1920
Horváth Tamás
https://etel-erzekenyseg.hu/wp-content/uploads/2016/10/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2017-01-26 18:51:452017-02-08 15:42:43Allergiát kiváltó gyümölcs a Kivi?Mi az ételintolerancia?
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Adatvédelem
Sajtómegjelenések
Általános Szerződési Feltételek
Működési engedély
Kapcsolat
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
Fax: +36 1 226 2064
E-mail: info@foodtest.hu




