
- Az ételintolerancia tünetei számos egyéb betegség okozta tünettel is megegyeznek! Mindenekelőtt a legfontosabb szabály, hogy ha egészségügyi panaszai vannak, azokat vizsgáltassa ki, győződjön meg arról, hogy szervi és egyéb okok nincsenek!
- Mikor gondoljon ételintoleranciára? Amennyiben hosszú ideje fennálló tüneteit: bőr-, emésztőszervi-, légzőszervi-, idegrendszeri-, migrénes panaszait vagy gyermeke viselkedési zavarait, tanulási nehézségeit kivizsgálták, de a tünetek kiváltó okát nem diagnosztizálták. Ha a tünetek krónikusak, melyek már az életminőséget is rontják, de orvosi magyarázat azokra nincs, akkor érdemes az ételintolerancia kivizsgálást is elvégeztetni.
- A FOODTEST 200+ a bélrendszer által le nem bontott ételfehérjékre adott immunreakciót, vagyis az IgG ellenanyag termelődést vizsgálja. Ez az IgG alapú ételintolerancia – amikor a véráramba bejutott fehérjék immunválaszra késztetik a szervezetét.
- A FOODTEST 200+ vizsgálat nem terjed ki az IgE allergiák, cöliakia, tejcukor érzékenység, hisztamin- és fruktóz intolerancia kimutatására. Ha valaki ezekre az állapotokra keres megoldást, nem ezt a tesztet kell elvégeztetnie! Ezekkel az állapotokkal nem keverendő össze az IgG ételérzékenység.
- Az ételintolerancia az orvosok körében vitatott, ellentmondásos terület, ennek szerteágazó okai vannak. Az IgG típusú ételintoleranciát kizárólag diétával és a bélrendszer regenerálásával lehet kezelni, így a gyógyszercégek nem érdekeltek a különböző tanulmányok támogatásában.
- A vizsgálatról: Vérmintából, a fehérjechip alapú teszttel, több mint 220 féle élelmiszerre vizsgálható az érzékenység. A vizsgálat előtt étkezzen változatosan, ha valamely ételt tartósan nem fogyaszt, fals negatív eredményt adhat, hisz szervezete nincs kitéve az étel hatásainak. Természetesen ez alól kivételt képeznek az IgE reakciót, azaz heves allergiás tüneteket kiváltó élelmiszerek. Orvos által elrendelt diétát a továbbiakban is tartani kell.
Bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják a teszt eredményt, konzultájon a vizsgálatot végző laboratóriummal. Terhesség esetén, illetve 2 évesnél fiatalabb gyermek esetében különböző okok miatt nem javasolt a vizsgálat. - Az eredményről: A pozitív tartományba került élelmiszereket 3-6 hónapra javasolt mellőzni az étrendből. A kevésbé reaktív élelmiszerek rotációs rendszerben, 3- 5 naponta kisebb adagban fogyaszthatóak.
- Önállóan ne kezdjen diétába! Keressen fel a témában járatos dietetikust, gasztroenterológust, aki segít a teszt eredmények értelmezésében! Az étrendből kiiktatott élelmiszereket megfelelően kell helyettesíteni a hiánybetegségek elkerülése érdekében!
- Diéta után: Az IgG alapú ételintolerancia esetén az allergiákkal és enzimhiányos ételintoleranciával ellentétben, a pozitív élelmiszerek a 3-6 hónap után fokozatosan visszaépíthetők az étrendbe, ha a tünetek megszűnnek. Ezután már a szervezet reakciójától függ a későbbiekben fogyasztható mennyiség.
- Mindenkinél hatásos az eliminációs étrend? Előre nem állapítható, nem minden kiderítetlen ok mögött áll ételintolerancia. 6 hét pontosan betartott diéta után vonható le következtetés a diétás étrend hatékonyságával kapcsolatban.
- Elkerülhető-e az ételintolerancia? Az ételintolerancia szoros összefüggést mutat a bélrendszer, az immunrendszer állapotával, az étrend változatosságával. Fertőzések, stressz, antibiotikum kezelés, gyulladás csökkentő gyógyszerek következtében a bélnyálkahártya sérül, amely a bélrendszer fokozott áteresztőképességéhez vezet.
A gyógyulás folyamatát a diéta mellett elősegíti a bélflóra épségének helyre állítása, probiotikum készítmények alkalmazása, prebiotikus hatású élelmiszerek fogyasztása.
























Mi az ételintolerancia?
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Adatvédelem
Sajtómegjelenések
Általános Szerződési Feltételek
Működési engedély
Kapcsolat
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
Fax: +36 1 226 2064
E-mail: info@foodtest.hu
